Benzineprijzen Europa

De benzineprijzen Europa variëren nogal Met de alsmaar stijgende benzineprijzen in Nederland, doen mensen die op vakantie gaan met de auto er goed aan om de benzineprijzen Europa te vergelijken, dit kan jou al gauw een besparing van enkele tientallen euro’s opleveren. Dat de benzineprijzen in Europa veel variëren blijkt wel uit het duurste land in Europa om  brandstof te vullen, dat is namelijk Noorwegen daar kost de brandstof gemiddeld in Mei 2012:

  • Euro95 – 1,963 p/liter
  • Diesel – 1.812 p/liter

Benzineprijzen Europa

Qua hoogte van benzineprijzen in Europa staat Nederland in Mei 2012 op een 4e plek! De benzineprijzen zijn alleen duurder in de landen: Noorwegen, Turkije en Italië.  Voor dieselprijzen gelden andere verschillen in Europa, daar staat Nederland op een bescheiden 15e plek als het gaat om duurste landen in Europa. Opvallend is ook dat in landen als Engeland en Zwitserland de dieselprijzen hoger liggen als de benzineprijzen in diezelfde landen. Dit komt door een verhoogd accijns op diesel. Wat voor ons Nederlanders wel gunstig is, is dat het verschil in benzineprijzen in Europa

steeds kleiner is geworden. We betalen nog steeds een hoge prijs voor onze brandstof maar het in vergelijking met 5 jaar geleden is steeds kleiner geworden.

benzineprijzen europaMet de Europese crisis waarin we verkeren zie je ook dat landen als Griekenland hun accijnzen moeten verhogen om toch te kunnen voldoen aan de bezuinigingen.

Opvallend detail is dat 2 jaar geleden daar de benzineprijzen nog 31 procent goedkoper lagen dan de benzineprijzen in Nederland. Vandaag de dag is dat verschil nog maar 3 procent!

Ook opvallend is dat de benzineprijzen in Nederland zo hoog liggen in vergelijking met andere Europese lidstaten:

Land Benzine LPG Diesel
Nederland Benzine prijs LPG prijzen Diesel prijzen
België 5% goedkoper 12% goedkoper 3% duurder
Duitsland 9% goedkoper 12% goedkoper 0% gelijk aan NL
Verenigd Koninkrijk 5% goedkoper 11% duurder 16% duurder
Finland 9% goedkoper  nvt 5% duurder
Frankrijk 3% goedkoper 3% goedkoper 4% goedkoper
Griekenland 3% goedkoper 1% duurder 4% duurder
Ierland 11% goedkoper 5% goedkoper 4% duurder
Italië 0% gelijk aan NL 8% goedkoper 16% duurder
Luxemburg 23% goedkoper 21% goedkoper 15% goedkoper
Oostenrijk 20% goedkoper 4% duurder 4% goedkoper
Portugal 5% goedkoper 8% goedkoper 3% duurder
Spanje 20% goedkoper 31% goedkoper 8% goedkoper
Zwitserland 18% goedkoper 1% goedkoper 7% duurder

Zoals je kunt zien hebben we met de dieselprijzen in Europa nog een aardig concurrerende prijs, daarentegen betalen we in verhouding wel de hoofdprijs voor de benzineprijzen in vergelijking met het merendeel van Europa.

Goedkoopste benzineprijzen Europa

In welk land zijn de goedkoopste benzineprijzen Europa? Om een goed overzicht te krijgen verwijs ik je door naar de actuele Benzineprijzen Europa. Maar op de datum dat dit geschreven word is de benzineprijs in Andorra het laagst daar betaal je voor een liter euro95 maar €1.283 ! En voor een liter diesel betaal je in Andorra maar €1,172 !

Dat dit een groot verschil met de benzineprijzen in Nederland zijn, is voor velen misschien geen verrassing, Andorra staat al jarenlang bekend om hun lage belastingen op zowat elk vlak. Maar dat in Nederland tweederde van Euro95 literprijs bestaat uit accijns, wettelijke heffingen en BTW. En de rest van de prijs word bepaald door de inkoopprijs van de ruwe olie. De ruwe olieprijs is onder andere afhankelijk van de productieomvang, de dollarkoers, wereldgebeurtenissen en weersomstandigheden.